Habitat Delfos Huis
Lekker leven, samendoen!

Neem contact op

Een nieuwe woonvorm voor mensen met autisme/atypische ontwikkeling om zelfstandig functioneren mogelijk te maken.

Habitat Lekker Leven gaat een nieuwe woonvorm starten voor (jong)volwassenen met autisme/atypische ontwikkeling om hen naar een zelfstandig leven in de maatschappij te leiden: Het Habitat Delfos Huis. In deze woonvorm zijn een aantal basale kenmerken verenigd die bewezen hebben krachtige bronnen voor ontwikkeling te zijn.

Het is bedoeld voor volwassenen die nog bij hun ouders wonen en leven, maar graag zouden willen ontwikkelen naar zelfstandigheid. Ze hebben vaak geen opleiding of werk dat passend voor hen is en geen eigen sociaal netwerk om hen heen. Mensen tussen 18 en 35 jaar die graag zelfstandig zouden willen functioneren, maar dat nu nog niet kunnen.

Terugblik opening 28 november 2023.

Op dinsdag 28 november 2023 heeft het eerste Habitat Delfos Huis een succesvolle opening​ gevierd. Erik Gerritsen (voormalig SG VWS, nu voorzitter directieraad woningcorporatie Ymere) en Martine Delfos (biopsycholoog, onderzoeker en therapeut) hebben een inhoudelijke bijdrage geleverd aan het programma ter ere van dit vernieuwende initiatief.

Waarin is dit huis anders:
 

  • Het gaat niet alleen om wonen, maar met mensen die net als jij/zijzelf zelfstandig willen functioneren en bereid zijn elkaar te ondersteunen. 
  • Ondersteuning van ouders.
    De belangrijkste basis voor kinderen tot in de volwassenheid zijn hun ouders. 
  • De visie van waaruit gewerkt wordt is ontwikkeling, de visie van autisme als atypische ontwikkeling
  • Bewoners en begeleidende ouders hebben een grote verantwoordelijkheid. Dat geeft behoefte aan toetsing van wat je doet en denkt en soms aan nieuwe ideeën, maar ook de behoefte op iemand terug te kunnen vallen. Daartoe zijn professionals werkzaam die functioneren vanuit beschikbaarheid.
  • Met hun groeiende ontwikkeling kunnen bewoners hun eigen ouders of familie ook eens een weekend of weekje laten genieten in een 'vakantiehuisje' en daar voor hen koken of leuke activiteiten verzinnen.

 

Wat maakt het anders?

Het Habitat Delfos Huis is bedoeld voor een levensfase waarin bewoners door-ontwikkelen mét anderen en daarmee geen leefgemeenschap. Anderen die hen kunnen steunen, maar die zij ook zullen steunen: als keuze. Het creëert een woonsituatie waar de ouders met de bewoners de verantwoordelijken zijn, niet de professionals. Het is een woonsituatie waar maatwerk ontstaat uit de vanzelfsprekende gerichtheid op elkaar, geen beschermd wonen situatie waar een begeleidings- of behandelplan is. Bewoners krijgen wat daadwerkelijk nodig blijkt te zijn.

Quotes

'Autisme is geen stoornis, geen defect, maar een atypische ontwikkeling'

'We hoeven niet alles te begrijpen, als we maar begrijpen dát we het niet begrijpen, dan gaan we respectvoller met de ander om'

'Ouders zijn de bodem van je bestaan'

'Deskundigheid zit in de mens zelf'

'Je kan het beste uit jezelf halen, als je weet dat de ander beschikbaar is'

'In paniek ben je niet op zijn slimst'

'Elkaar helpen helpt'

Interview met Martine Delfos

Martine F. Delfos: “Veel jongeren met de diagnose autisme blijven thuis wonen omdat dat de veiligste plek is. Ontwikkeling naar een zelfstandig leven stagneert daardoor.”

“Autisme is geen stoornis of defect, maar een atypische ontwikkeling. En ontwikkeling in de gehele breedte van de mens is mogelijk.” Zo luidt de theorie van biopsycholoog en wetenschapper Dr. Martine Delfos. Met dit uitgangspunt start in april 2023 het eerste Habitat Delfos Huis in Nederland. Een woonvorm voor 8 tot 10 (jong)volwassenen met de diagnose autisme die nu nog thuiswonen >>> lees meer

Contact

Neem contact met ons op voor vragen, aanmelding of voor een kennismaking:

Habitat Delfos Huis                                                                                      
Coehoornstraat 4
6811 LA  Arnhem
______________________

 

Contactpersoon voor het Habitat Delfos Huis:

Dick Sein
Tel: 06 5157 1357
Mail: d.sein@habitatlekkerleven.nl

 

    

 

Top